Stressad hund? Detta är allt du behöver veta om stress och ångest för hundar

Älskar du inte att komma hem till att din hund springer glatt fram till till dig för att välkomna dig hem?

De kollar på dig med sina söta hundvalpsögon, och väntar oroligt på att få din uppmärksamhet.

Du lutar dig förtjust ned för att klappa dem kraftfullt, eller så tar du dem i dina armar och kramar dem som ett sedan länge saknat barn.

De svarar tillbaka med lika mycket tillgivenhet. Och när ni knyter an vänskapsbandet med varandra känns det som det överträffat allt i världen.

Vad du kanske inte vet, är att även om din hund ser bra ut och fungerar bra på ytan, kan det finnas tillfällen då den lider av hund ångest. 

Hund ångest resulterar vanligtvis i kroppsliga reaktioner som normalt kopplas ihop med rädsla. Så det bästa är att ha kunskap om hund ångest så att du kan förebygga eller behandla det. För om dessa beteenden förblir okontrollerade kan din hund utveckla ett ångestsyndrom som kan leda till andra problem.

VAD ORSAKAR EN HUNDS ÅNGEST?

Rädsla. Detta kan orsakas av höga ljud, främmande människor eller andra djur. Nya miljöer eller situationer som ett veterinärbesök eller att åka bil kan också orsaka ångest, även synliga föremål som hattar, paraplyer och till och med ytor som gräs eller trägolv. 

Separation. Det är känt att cirka 14 % av hundar lider av ångest. Det sker när de lämnas ensamma eller är separerade från familjemedlemmar. Detta visar sig vanligtvis i oönskade beteenden som skällande, urinering, avföring inne i huset och att hunden förstör föremål. 

Ålder. När en hund blir äldre kan deras ångest också orsakas av ett kognitivt dysfunktionssyndrom eller CDS. Det är då minne, inlärning, perception och medvetenhet börjar minska. Detta kan naturligtvis leda till förvirring och ångest hos äldre hundar. 

HUNDENS ÅNGEST KAN UTTRYCKA SIG I MÅNGA FORMER:

 • Aggression
 • Kissar eller gör avföring i huset
 • Dreglande
 • Flåsande
 • Destruktivt beteende
 • Depression
 • Överdrivet skällande
 • Rastlöshet
 • Upprepande eller tvångsmässigt beteende

Dessa symtom kan inträffa ibland, på grund av någon ångestframkallande händelse. Men om något av dessa symtom blir återkommande kan de leda till ett allvarligare ångestproblem. Det farligaste symtomet att se upp för här är aggression. Aggressivt beteende kan innefattar skada för både människor och andra djur.

BEHANDLING AV HUNDÅNGEST

Hund ångest går att behandla. Här är några saker du kan göra för att få det under kontroll.

 1. Prata med din veterinär. De kan hjälpa dig att identifiera möjliga orsaker till vad som triggar igång ångesten samt vilken typ av ångest din hund lider av. De kan också berätta om ångesten är situationsbetingad eller håller på att bli ett allvarligt problem. Och de kan utesluta alla medicinska tillstånd som kan orsaka symtomen och komma med en behandlingsplan.

 2. Motkonditionering och träning. Motkonditionering innebär att ändra din hunds reaktion på de saker som utlöser ångesten hos din hund, genom att ersätta det oroliga eller aggressiva beteendet med ett mer önskvärt beteende, som att säga åt hunden att sitta eller fokusera på ägaren.

  Träning kräver å andra sidan mycket tid och tålamod. För att få hjälp att välja det bästa tillvägagångssättet för din hund kan du behöva kontakta en professionell hundtränare som kan guida dig.

 3. Desensibilisering. Detta görs genom att långsamt introducera din hund till källan för ångesten. Gör detta i små doser och med mildhet. Att göra detta ofta och belöna deras positiva beteenden hjälper dem att anpassa sig och vänja sig vid det som triggar dem, vilket hjälper dem att hantera sin ångest bättre.

 4. Medicin. Antidepressiva medel kan skrivas ut till hundar som har ett allvarligt ångestsyndrom. Naturliga terapier och produkter kan också ordineras, tillsammans med andra mediciner, beroende på din hunds fall. Dessa metoder använder feromoner och aromaterapi för att minska ångest.

FÖREBYGGANDE AV HUND ÅNGEST

Att förebygga är fortfarande alltid bättre än att bota, även när det kommer till en hunds ångest. Några sätt att undvika det helt och hållet inkluderas i: 

 1. Läs din hunds kroppsspråk. Att veta när din hund är obekväm, rädd eller blir orolig kan hjälpa dig att undvika dessa negativa situationerna som utlöser ångesten och istället omvandla dessa tillfällen till träningsmöjligheter. 
 1. Låt dem socialisera sig mer. Introducera dem för nya människor, andra hundar, djur, platser och upplevelser. Detta kommer att hjälpa dem att undvika ett överdrivet försvar över tid. Och de kommer också att bli mer välanpassade.

 2. Lydnadsträning. Detta lägger grunden för en sund relation och det skapar förtroende. En vältränad hund kommer att ha lättare att umgås med andra hundar, och att gå i lydnadsskola gör att de kan träffa andra hundar i en mer kontrollerad miljö.

 3. Träning och kost. Dessa är avgörande för en hunds välbefinnande och deras övergripande utveckling. En hund som är pigg och stimulerad är mindre benägen att upptäcka destruktiva beteenden. När det kommer till näring, skära ner på protein minskar serotonin produktionen, vilket ger en lugnande effekt.

 4. Undvika situationer. Undvik eller förhindra situationer som utlöser din hunds ångest. Om din hund hatar ett ljud, gör det ljudet när hunden är ute eller håll dem borta från ljudet. Om det inte går att undvika ljudet när hunden är med är det bättre att agera normalt, optimistiskt och avslappnat. Att uttrycka oro kommer att förstärka hundens övertygelse om att ljudet kan orsaka skada.

TRYGG OCH SÄKER PLATS

Många hundägare har använt lugnande hundsängar som en CalmBed som ett sätt att minska sin hunds ångest. Det fungerar som ett säkert, lugnande utrymme där de kan lugna sig och känna sig bekväma och trygga. Det ger komfort genom att återställa hudens nervsystem, vilket hjälper dem att lugna ner sig snabbare. Designen och det mjuka materialet efterliknar också hur en valp skulle krypa ihop sig mot sin mamma, vilket ger samma värme och trygghet som de behöver.

En CalmBed är också en plats där din hund kan slå sig ner och bekvämt vänta på dig när du lämnar huset. Det blir deras tillflyktsplats under en ångestattack. Och inte överraskande att det blir deras favoritställe att ta en tupplur på!

Förutom den enkla och lätta lösningen för att lindra din hunds ångest, har en CalmBed extra fyllning, är maskintvättbar och har en vattentät botten. Allt detta kan spara dig mycket oro för hur du ska hålla din husdjurs säng ren!

Sammanfattningsvis är hundar precis som människor, det är därför vi älskar dem. Och som människor kommer även de att uppleva ångest någon gång i livet.

Även om det kanske inte alltid är ett ångestsyndrom, är det bättre att vara medveten om symtomen, orsakerna och behandlingarna. Att förstå dessa kan hjälpa dig som hundägare att bestämma hur du ska behandla och lindra din bästa väns ångest.

Efter allt, på grund av din hunds natur - deras kärlek, förtroende och lojalitet - skulle de säkert inte göra mindre för dig.